• iFOS case study

    iFOS - Περιοχή Μελέτης

 

Περιγραφή

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Ο Σαρωνικός καλύπτει μια έκταση περίπου 2600 km2 με βάθη που φτάνουν σε ορισμένα σημεία έως και πάνω από 400 m. Ο Σαρωνικός κόλπος συνδέεται άμεσα με το Αιγαίο Πέλαγος στα Νοτιοανατολικά μέσω ενός ανοίγματος 42 km μεταξύ της Αργολικής χερσονήσου και της Αττικής. Στα βορειοδυτικά, ο Σαρωνικός κόλπος συνδέεται με τον Κορινθιακό, μέσω της διώρυγας της Κορίνθου. Η βαθυμετρία και η γεωμορφολογία του Σαρωνικού είναι αρκετά σύνθετη, λόγω των ανοιχτών ορίων και των νήσων που βρίσκονται εντός του κόλπου. Συγκεκριμένα, η Σαλαμίνα, η Αίγινα, το Αγκίστρι και ο Πόρος είναι τα τέσσερα μεγαλύτερα κατοικήσιμα νησιά του Σαρωνικού. Μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στη γεωμορφολογία του Κόλπου υποδεικνύει τρεις περιοχές του κόλπου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στα Νοτιοανατολικά, βρίσκεται το εκτεθειμένο μέρος του κόλπου στο Αιγαίο Πέλαγος, στα Βορειοανατολικά βρίσκεται μια περιοχή μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος λόγω της παρουσίας του Λιμένα του Πειραιά, που βρίσκεται μακριά από την ανοιχτή θάλασσα και τέλος, το δυτικό τμήμα του κόλπου, που εμφανίζει σημαντική διακύμανση όσον αφορά τη βαθυμετρία, με τα μεγαλύτερα βάθη του κόλπου να εμφανίζονται σε αυτήν την περιοχή. Το δυτικό τμήμα του κόλπου περιλαμβάνει την περιοχή ενδιαφέροντος, δηλαδή την υπό εξέταση μονάδα αφαλάτωσης, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από τη SYCHEM, για την MOTOR OIL HELLAS.

H μονάδα αφαλάτωσης είναι εξοπλισμένη με ένα στάδιο προεπεξεργασίας (UltraFiltration, UF) και ένα στάδιο αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis, RO) για την παραγωγή πόσιμου και απιονισμένου νερού για τη MOTOR OIL HELLAS - Διυλιστήρια Κορίνθου. Με παραγωγική ικανότητα άνω των 7.000 m3 / ημέρα, θεωρείται η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα. Το ειδικό ενσωματωμένο σύστημα προεπεξεργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων ανάκτησης ενέργειας, δημιουργεί ένα νέο διεθνές πρότυπο βελτιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας. Η SYCHEM ήταν υπεύθυνη για όλες τις φάσεις του έργου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού καθώς και της κατασκευής της μονάδας, ενώ ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την δεκαετή της λειτουργία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την υψηλή τεχνογνωσία της SYCHEM στις τεχνολογίες νερού που εξασφαλίζει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Προσέγγιση 

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο συμπεριλαμβανομένων της υπεράκτιας και της παράκτιας ζώνης. Η έκταση του Σαρωνικού Κόλπου και η άμεση σύνδεσή του με την ανοιχτή θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος, συντελούν στη διαμόρφωση των υδροδυναμικών συνθηκών στην περιοχή και στην εξάρτησή τους από τη δράση εξωτερικών δυνάμεων και φυσικών διεργασιών όπως ο άνεμος, οι ανεμογενείς κυματισμοί και τα ρεύματα. Αυτές οι διεργασίες αλληλεπιδρούν στην παράκτια ζώνη απαιτώντας τη χρήση ενός υδροδυναμικού μαθηματικού μοντέλου για να προσομοιωθούν με ακρίβεια. Ένα μοντέλο τριδιάστατης κυκλοφορίας εφαρμόζεται σε συνδυασμό με ένα κυματικό μοντέλο τρίτης γενιάς (SWAN) ενσωματωμένα στην πλατφόρμα Delft3D.

Το Delft3D Flow είναι ένα τριδιάστατο υδροδυναμικό πακέτο προσομοίωσης υδροδυναμικής κυκλοφορίας και φαινομένων μεταφοράς όπως αυτά προκύπτουν από την παλίρροια και τις μετεωρολογικές δράσεις (άνεμος, θερμοκρασία κ.ά.). Ως εκ τούτου, το Delft3D Flow μπορεί να πραγματοποιήσει προσομοιώσεις ροών, μεταφοράς ιζημάτων, κυμάτων και ποιότητας νερού. Από την άλλη πλευρά, το SWAN επιλύει την εξίσωση ισορροπίας δράσης κυμάτων με παράγοντες που εισάγουν και καταναλώνουν ενέργεια από το παράκτιο και υπεράκτιο περιβάλλον, ώστε να παράγει ρεαλιστικές εκτιμήσεις των κυματικών παραμέτρων σε παράκτιες περιοχές. Ένα συζευγμένο μοντέλο ροής κυμάτων και ρευμάτων μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα κυματικά και υδροδυναμικά χαρακτηριστικά του κόλπου μαζί με πληροφορίες για την ποιότητα του νερού βάσει μιας βραχυπρόθεσμης μετεωρολογικής πρόβλεψης.